· 

WBSO subsidie

Fiscale regeling ter verlaging van je loonkosten

 

De WBSO subsidie verlaagt loonkosten van technische innovaties. Dit kan voor 1 FTE een jaarlijkse besparing opleveren van zo’n €22.400 en in totaal oplopen tot meer dan €100.000. Zo dragen de voordelen structureel bij aan de ontwikkelcapaciteit van een innovatieve onderneming.

 

Benieuwd of je in aanmerking komt voor de WBSO subsidie? Doe de subsidiecheck en ontdek binnen 1 minuut of je voldoet aan de voorwaarden. De scan is gratis en vrijblijvend.

 

De WBSO-regeling voor elke innovatieve ondernemer

 

WBSO is een afkorting voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. De betekenis van de WBSO regeling is kort gezegd: een fiscale regeling voor vernieuwing en het stimuleren van technische innovatie.

 

Elke ondernemer in Nederland die iets wil ontwikkelen of onderzoeken komt in principe in aanmerking voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dit geldt ook voor (betaalde) klantprojecten. Denk bijvoorbeeld aan:

Ontwikkeling van (delen van) software.

Ontwikkeling van (delen van) een fysiek product of productieproces.

De ontwikkelingen dienen uiteraard technisch nieuw te zijn voor de aanvragende onderneming.

 

 

WBSO voorwaarden

 

Naast het ontwikkelen of onderzoeken van technologieën of andere processen zijn er aantal voorwaarden voor de WBSO-subsidie:

Het gaat om de ontwikkelen van een product, een proces, programmatuur of het doen van technisch- wetenschappelijk onderzoek.

De activiteiten zijn technisch nieuw voor de aanvrager.

Activiteiten worden uitgevoerd door eigen R&D-personeel (verloning via Nederlandse loonlijst).

Alleen toekomstige R&D-activiteiten zijn subsidiabel.

Eventuele knelpunten van de ontwikkelingen worden binnen het bedrijf opgelost.

Het bedrijf valt onder de inkomstenbelasting.

Het bedrijf valt onder de vennootschapsbelasting en draagt loonheffing af voor werknemers die de ontwikkeling of of onderzoek uitvoeren (bijvoorbeeld BV of NV of zelfstandige met personeel).

 

WBSO subsidie 2022

 

In 2022 bedraagt het voordeel voor BV’s en andere loonbelastingplichtigen 32% over de eerste €350.000 aan bruto R&D-kosten (waaronder loon) en 16% over het meerdere. Voor zogenaamde techno-starters (bedrijven jonger dan vijf jaar) bedraagt de eerste schijf 40% in plaats van 32%.

 

Heb je een eenmanszaak of VOF? Een zelfstandige met een WBSO subsidie mag in 2022 €13.360 per kalenderjaar opvoeren als aftrekpost op de inkomstenbelasting. Voor starters bedraagt deze aftrekpost zelfs €20.044. Voorwaarde hiervoor is dat een zelfstandige ten minste 500 uur per jaar aan R&D besteedt.

 

Hoe wordt de fiscale korting bij de WBSO-regeling berekend?

 

Het financiële voordeel van een WBSO-subsidie wordt als volgt berekend:

 

Van de eerste € 350.000 loonkosten, die gemoeid zijn met speur- en ontwikkelingswerk (ook wel R&D genoemd), wordt 32% vergoed. Voor starters is dit 40%.

Van de resterende loonkosten wordt 16% vergoed.

Dit betekent bijvoorbeeld bij een gemiddeld uurloon van € 29 een concreet subsidievoordeel van circa € 22.400 per fulltime werknemer per jaar (€ 28.000 voor starters).

 

WBSO aanvragen

 

 

Wil je de WBSO subsidie aanvragen? Doe de gratis subsidiecheck of neem contact met ons op voor meer informatie over de aanvraag van de WBSO regeling.